The Patchwork Garden

previous arrow
Patchwork Garden
Patchwork Garden
Patchwork Garden
Patchwork Garden
Patchwork Garden
Patchwork Garden
Patchwork Garden
Patchwork Garden
Patchwork Garden
Patchwork Garden
Patchwork Garden
next arrow

The Patchwork Garden

FestivalFestival International des Jardins
ProjectTuin met eetbare planten
LocatieChaumont-sur-Loire, Frankrijk
OpdrachtgeverDomaine Chaumont-sur-Loire
Jaar2023

‘Le Prix du Jardin transposable’ is toegekend aan de Nederlandse inzending The Patchwork Garden van Annelies Dijkman en Lau Heemkskerk. Het is de prijs voor de tuin die de meeste inspiratie en mogelijkheden biedt aan de bezoekers om te gaan uitproberen in de eigen tuin.

‘Resilient garden’ is in 2023 het thema van het internationale tuinenfestival in Chaumont-sur-Loire. Klimaatveranderingen hebben een enorme impact op onze leefomgeving en ook op de tuin. De vraag is hoe en of een tuin veerkrachtig kan zijn in deze veranderende omstandigheden. The Patchwork Garden gaat uit van de weerbaarheid van de mens. Het is een zintuiglijke tuin, waar je de schoonheid van planten kunt ervaren, maar ook een functionele tuin, omdat alle planten eetbare delen hebben. Denk aan de bloem van de Oostindische kers, de bol van de tulp, of de zaden van de zonnebloem. In een landschappelijke structuur zijn de planten in een veelkleurig repeterend patroon neergezet. Het geheel oogt als een patchwork, waar elke plant een eigen vak heeft, en de bezoeker kan inzoomen op details. Een zelfvoorzienende plek, waar je voor jezelf kunt zorgen, maar ook een paradijs voor biodiversiteit, waar bijen en vlinders hun weg vinden.

Team: Annelies Dijkman, Lau Heemskerk
Met dank aan: Domaine de Chaumont-sur-Loire, Kwekerij de Ent, Kwekerij Ron, Leo Ruhe, Max Kroes, Regina de Haas, Frans Dekker, John Kroes, June Heemskerk, Xander Heemskerk

Meer info: Festival International des Jardins

Scroll naar boven